Daily Current Affairs – KNOWLEDGE BOUQUET

Current affairs – daily

Follow us on Instagram 

Daily Current Affairs : 12-10-2021

 

1. Which three scholars have been awarded the Nobel Prize in Economics for researching minimum wages and immigration?

Ans : David Card, Joshua Angrist, Guido Imbons.

 

2. Who has become the Chief Justice of Allahabad High Court?

Ans : Justice Rajesh Bindal

 

3. India has agreed to a loan agreement of how many crore rupees for development projects in Kyrgyzstan?

Ans : $200 Million

 

4. According to a report of the World Health Organization (WHO), how many people are dying every minute around the world?

Ans : 13 People

 

5. Which airline of Rakesh Jhunjhunwala has been approved by the government?

Ans : Akash Airline

 

6. How many medals has India won in the ISSF Junior World Championship?

Ans : 43 Medals (17 Gold, 16 Silver and 10 Bronze Medals).

 

7. Which team defeated Royal Challengers Bangalore by 4 wickets in the Eliminator match of IPL to make it to the qualifiers?

Ans : Kolkata Knight Riders

 

8. Today (October 12) is being celebrated all over the world as which day?

Ans : World Arthritis Day

 

9. Which Irish female cricketer has scored a century (121) at the age of 16, becoming the first player in the world to do so?

Ans : Amy Hunter

 

10. The Rajasthan state government has recently announced to withdraw a bill passed from the assembly, what is the name of the bill?

Ans : Child Marriage Registration Bill

 

11. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 14,313 Cases (181 Deaths)

 

12. Which cryptocurrency platform has appointed actor Ranveer Singh as its brand ambassador?

Ans : Coinswitch Kuber

 

 

13. Where was the 8th edition of Indo-Sri Lanka bilateral joint exercise Mitra Shakti-21 held?

Ans. Anpara (Uttar Pradesh)

 

14. In which city the first seedcopter drone was used to deliver seed balls under the Hara Bhara initiative?

Ans. Hyderabad

 

15. The Chairman of DRDO has been honored with the prestigious Aryabhata Award by the Astronautical Society of India. What is his name?

Ans. Dr. G. Satheesh Reddy

 

16. In which state Shri Jyotiraditya Scindia has inaugurated the Greenfield Sindhudurg airport under the UDAN scheme?

Ans. Maharashtra

 

17. In which city in India, the flying car maker Vinata Aeromobility company is preparing a flying car for India?

Ans. Chennai

 

18. At what age did Pakistan’s greatest nuclear scientist Dr. Abdul Qadeer Khan die?

Ans. 85 years

 

19. Reliance New Energy Solar Limited has bought REC from China National Bluestar for how many million dollars?

Ans. $771 Million

 

20. BC Patnaik has taken over as the Managing Director of which company?

Ans. Life Insurance Corporation of India

 

21. Which day is celebrated all over the world on 11th October?

Ans. International Girl Child Day

 

22. National Mineral Development Corporation Limited, a CPSE under which ministry has won two prestigious environment awards?

Ans. Ministry of Steel

 

 

Daily Current Affairs | 11-10-2021

 

Q.1. On which day World Post Day is celebrated every year?

Ans. October 9

 

Q.2. Which organization has launched the Fintech Hackathon, ‘I-Sprint’21?

Ans. IFSCA

 

Q.3. Which state has launched a special COVID-19 vaccination campaign named Mission Kavach Kundal?

Ans. Maharashtra

 

Q.4. World Migratory Bird Day falls on which day in the month of October?

Ans. Second Saturday of October

 

Q.5. In which sporting event Anshu Malik has won silver medal for India recently?

Ans. Wrestling

 

Q.6. Which edition of India – UK joint company level military training exercise Ajay Warrior has started in Chaubatia, Uttarakhand?

Ans. 6th

 

Q.7. Which country has become the first country to join the High Ambition for Nature and People Alliance in the BRICS bloc of major emerging economies?

Ans. India

 

Q.8. WHO has recommended widespread use of the RTS,S/AS01 (RTS,S) vaccine among children in sub-Saharan Africa. RTS S is a vaccine that works against?

Ans. Malaria

 

Q.9. Which institute has recently launched 2021 State of the Education Report for India: No Teacher, No Class?

Ans. UNESCO

 

Q.10. What is the theme of World Post Day in 2021?

Ans. Innovate to Recover

 

 

11. Who has been appointed as the new Director of Production of National Mineral Development Corporation (NDMC)?

Ans : DK Mohanty

 

12. Which scientist of CISR Dr. Shashank Sudriyal has been honored with which award from Germany?

Ans : Green Talent Outstanding Young Talent Award.

 

13. Which Kannada actor has passed away at the age of 72?

Ans : Satyajit

 

14. Which 20-year-old girl from Rajasthan has been appointed as the British High Commissioner to India for a day?

Ans : Aditi Maheshwari

 

15. Pakistan’s famous nuclear scientist has passed away. What was his name?

Ans : Abdul Qadeer Khan

 

16. British Airways has banned the use of which word on flights to avoid gender discrimination?

Ans : Ladies and Gentlemen

 

17. Today (October 11) is being celebrated as which day?

Ans : International Girl Child Day

 

18. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 18,132 Cases (193 Deaths)

 

19. Which team has become the first team to reach the final after beating Delhi by 4 wickets in the first qualifier of IPL 2021?

Ans : Chennai Super Kings

 

20. NTPC Renewable Energy Limited (REL), a subsidiary of NTPC, has signed a green loan of Rs 500 crore with which bank for 470 MW solar power projects in Rajasthan and 200 MW in Gujarat?

Ans : Bank of India

 

21. Which Sangh will be launched by Prime Minister Narendra Modi today?

Ans : Indian Space Association

 

 

Daily Current Affairs | 10-10-2021

 

Q.1. Who has become the first Indian player to take the highest number of 29 wickets in an IPL season?

Ans. Harshal Patel

 

Q.2. Which has been declared as a customs notified airport by the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)?

Ans. To Kushinagar Airport

 

Q.3. In which city the “National Mission on Edible Oil – Oil Palm Business Summit” has been organized for the North-Eastern states of India?

Ans. Guwahati

 

Q.4. From which state of India, the first consignment of GI tag sweet Mihidana has been exported to Bahrain?

Ans. West Bengal

 

Q.5. Recently, the central government has given its approval to set up how many PM Mitra Park?

Ans. 7 Park

 

Q.6. Which country’s writer Abdulrazak Gurnah has been announced to be honored with the Nobel Prize in Literature for the year 2021?

Ans. Tanzania

 

Q.7. Which Nobel Prize for the year 2021 has been announced to Philippine journalist Maria Resa and Dmitry Muratov of Russia?

Ans. Nobel Peace Prize

 

Q.8. How many Indian companies have joined the Unicorn Club this year?

Ans. 28 Companies

 

Q.9. What is the rank of Mukesh Ambani in the Forbes India Rich List, 2021?

Ans. First

 

Q.10. Which day is celebrated all over the world on 9th October?

Ans. World Post Day

Q.11. Name the Chief Economic Adviser to the Government of India, who has resigned from his post recently.

Ans : KV Subramaniam

 

Q.12. According to the Bloomberg Billionaires Index, who ranks first in the list of $100 billion?

Ans : Elon Musk

 

Q.13. Recently who has presented gallantry and outstanding service medals to the soldiers of the Indian Coast Guard?

Ans : Shri Rajnath Singh

 

14. Recently who has launched “MyPortApp” for digital monitoring of port operations in Kolkata?

Ans : Sarbananda Sonowal

 

15. Shri Jyotiraditya Scindia and Dr. VK Singh have started Doon Drone Mela 2021 in which state?

Ans : Uttarakhand

 

16. Who has recently released the report “Shifting Gears: Digitization and Services-Led Development”?

Ans : World Bank

 

17. India’s oldest living former diplomat Vallilatha Madathil Madhavan Nair has passed away recently at the age of?

Ans : 102 Years

 

18. India and which country have made a plan to promote clean energy transformation in the power sector?

Ans : United Kingdom (UK)

 

19. Which Nobel Prize for the year 2021 has been announced to Philippine journalist Maria Resa and Dmitry Muratov of Russia?

Ans : Peace

 

20. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 18,166 Cases (214 Deaths)

 

21. Which day is celebrated all over India on this day (October 10)?

Ans : National Postal Day

 

22. Today (October 10) is being celebrated as which day all over the world?

Ans : World Mental Health Day

 

 

Daily Current Affairs | 09-10-2021

 

Q.1. Recently, which state government has started the “Swachh Program”?

Ans. Andhra Pradesh

 

Q.2. Which day is celebrated all over India on 8th October?

Ans. Indian Air Service Day

 

Q.3. How many pressure swing absorption oxygen plants have been dedicated to the nation by Prime Minister Narendra Modi in a program in Uttarakhand?

Ans. 35

 

Q.4. Mr. P. L. Harnadh has recently taken over as the chairman of which port trust?

Ans. Paradip Port Trust

 

Q.5. Who has recently started the transmission system for Rajasthan solar power sector?

Ans. POWERGRID Khetri Transmission System Limited.

 

Q.6. Who has recommended the widespread use of the world’s first malaria vaccine on children?

Ans. World Health Organization (WHO)

 

Q.7. Which organization has released its new report titled “The State of Climate Services 2021: Water”?

Ans. World Meteorological Organization

 

Q.8. For which year in a row Japan has been ranked first in the Henley Passport Index’s Passport Ranking 2021?

Ans. Third

 

Q.9. The National Tiger Conservation Authority has declared Guru Ghasidas National Park and Tamor Pingla Wildlife Sanctuary in which state as new Tiger Reserves?

Ans. Chhattisgarh

 

Q.10. Anshu Malik has become which Indian woman to reach the finals of the World Championships?

Ans. First

 

11. The country’s Chief Economic Adviser has resigned from his post, what is his name?

Ans : KV Subramaniam

 

12. Who has bought Air India by bidding for 18 thousand crores?

Ans : Tata Sons

 

13. Who has won the gold medal in the Junior World Championship 25m rapid fire pistol mixed team event?

Ans : Rhythm Sangwan and Vijayveer Sidhu

 

14. Which two journalists have been awarded the Nobel Peace Prize in the name of freedom of expression?

Ans : Maria Resa (Philippines), Dmitry Muratov (Russia).

 

15. Who has been appointed as the new Prime Minister of the country of Morocco?

Ans : Aziz Akhanouch

 

16. In which area of ​​America will the statue of Mahatma Gandhi be installed?

Ans : In the Middle of the Mississippi Delta Region.

 

17. Which country’s Prime Minister Mette Frederickson has visited India for bilateral relations?

Ans : Denmark

 

18. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 19,740 Cases (248 Deaths)

 

19. Which new policy has been announced by the Union Civil Aviation Minister Jyotiraditya Scindia?

Ans : Heli Policy

 

20. Today (October 09) is being celebrated across the world as which day?

Ans : World Post Day

 

21. Indian entrepreneur and author Jaitirtha Rao has written a book on Mahatma Gandhi, what is his name?

Ans : The Economist Gandhi: The Roots and the Relation of the Political Economy of the Mahatma.

 

22. Who has been appointed as the chairman of Paradip Port Trust?

Ans : PL Harnadh

08 October 2021 Current Affairs 


1. Which state government has announced a ban on bottled water from January 1, 2022?

️Ans. Sikkim

2. Which rice variety grown in Palghar, Maharashtra has been given GI tag?

️Ans. kolam

3. At which place next year’s Commonwealth Games has been removed from the hockey competition from 2022?

️Ans. Birmingham

4. Actor Arvind Trivedi, who played which character in the popular TV serial “Ramayana”, has passed away?

️Ans. Ravana

5. To which country APEDA has approved for the first export consignment of value added products made from jackfruit, passion fruit and nutmeg from Kerala?

️Ans. Australia

6. In which field the Nobel Prize 2021 has been announced to Benjamin List of Germavi and David Macmillan of America?

️Ans. chemistry

7. Which Indian female player has won the best female player award?

️Ans. Gurjit Kaur

8. Which state has become the first Indian state to start organized cultivation of cinnamon?

️Ans. Himachal Pradesh

9. Who among the following has been appointed by the International Finance Corporation as its new head in India?

️Ans. Wendy Werner

10. In which city the High Commissioner of Bangladesh has honored the veterans of 1971 war on BNS Somudra Avijan?

️Ans. Visakhapatnam

 Daily Current Affairs : 07-10-2021 

1. Jim Corbett Park has been renamed as?

Ans : Ramganga National Park

2. Which eminent cartoonist has passed away at the age of 83?

Ans : CJ Yesudasan

3. The World Health Organization (WHO) has approved the first malaria vaccine prepared by a British company, what is the name of the vaccine?

Ans : RTS Means Mosquirisk

4. Who has become the first Indian player to take the highest 29 wickets in a season of IPL?

Ans : Harshal Patel

5. Which female player and male player has been chosen as “Player of the Year” by the International Hockey Federation?

Ans : Gurjit Kaur (Female player) and Harmanpreet Singh (Men player).

6. Which two chemists have been awarded the Nobel Prize in Chemistry for the creation of molecules?

Ans : Benjamin List (Germany), David WC Macmillan (Scotland).

7. Where is the post office named after Sandeep Singh Dhaliwal, an Indian-American Sikh police officer who lost his life in the line of duty in 2009 in the US state of Texas?

Ans : West Houston

8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 22,431 Cases (318 Deaths)

9. On which post has the Pakistan Army removed ISI Chief Faiz Hameed from his post?

Ans : Peshawar Corps Commander

10. Today (October 07) is celebrated as which day all over the world?

Ans : World Cotton Day

Daily Current Affairs : 06-10-2021 

1. Which 06-year-old student of class I has registered her name in the Guinness Book of World Records by telling 7 special information related to 195 countries of the world in just 9 minutes 31 seconds?

Ans : Jiana Shah (Indore, Madhya Pradesh)

2. The artist who played the role of Ravana in 300 Hindi and Gujarati films and Ramayana, passed away at the age of 82. What was his name?

Ans : Arvind Trivedi

3. Which three scientists have been awarded the Nobel Prize in Physics for climate related discoveries?

Ans : Succaro Manabe (Japan), Kleis Hasselmann (Germany) and Giorgio Parisi (Italy).

4. What rating has been given by rating agency Moody’s to India?

Ans : BAA3

5. Who has become the first player from India and the seventh batsman in the world to hit 400 sixes in T20 cricket?

Ans : Rohit Sharma

6. Who has been appointed by the International Finance Corporation as its new head in India?

Ans : Wendy Werner

7. Who has been sworn in as the Prime Minister of Ethiopia for the second time?

Ans : Abi Ahmed Ali

9. Which company has appointed actor Amitabh Bachchan as its new brand ambassador?

Ans : Crypto Exchange Company CoinDCX

10. England player Sam Curran has had to be out of the T20 World Cup squad due to injury, who has been included in his place?

Ans : Tom Karan

10. Adidas company has launched which new campaign in which they have announced to replace all virgin polyester with recycled polyester by the year 2024?

Ans : Impossible is Nothing

11. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 18833 Cases (263 Deaths)

12. Today (October 06) is being celebrated across the world as which day?

Ans : World Cerebral Palsy Day, World Financial Planning Day and Random Acts of Poetry Day.

 Daily Current Affairs : 05-10-2021


1. In which program will Prime Minister Narendra Modi take part in his Lucknow visit today?

Ans : Amrit Festival of Independence

2. Muthoot Finance has launched AI Virtual Assistant for the information of various financial services including loan applications, personalized offers of customers, what is the name of the assistant?

Ans : Mattu

3. Former IAS officer (1979 batch) and educationist has passed away, what was his name?

Ans : Shakti Sinha

4. RBI has appointed former General Manager of Bank of Baroda as the administrator of NBFC. What is his name?

Ans : Rajneesh Sharma

5. Which company has been acquired by Adani Green Energy Limited for Rs 26 thousand crore?

Ans : SB India Energy

6. Who has won the San Diego Open tennis tournament by defeating Cameron Nouri of Britain in straight sets?

Ans : Casper Rudd of Norway

7. Which two researchers have been chosen as the joint winners of the Nobel Prize for discovering the mechanism of sensing temperature and touch?

Ans : David Julius, Ardem Patapoutian

8. Who has taken over as the new Prime Minister of Japan?

Ans : Fumio Kishida

9. Which hypersonic missile has been successfully test-fired by Russia?

Ans : Zircon Hypersonic Cruise Missile From Submarine.

10. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 18,346 Cases (363 Deaths)

11. Swedish cartoonist, who came into controversy by making a cartoon of Prophet Mohammed, has died in a road accident, what was his name?

Ans : Lars Wicks

12. Today (October 05) is being celebrated as which day all over the world?

Ans : World Teacher’s Day

 Daily Current Affairs : 04-10-2021

1. Who will participate in the G-20 summit to be held on 7-8 October in Rome, the capital of Italy?

Ans : Lok Sabha Speaker Om Birla, Deputy Speaker Harivansh Italy and General Secretary of both the houses.

2. Which famous artist of Taarak Mehta Ka Ooltah Chashmah has passed away at the age of 77?

Ans : Ghanshyam Nayak (Nattu Kaka)

3. Which Kovid-19 vaccine made for children has been approved by the Central Drugs Laboratory (CDL)?

Ans : Zydus Cadila Company’s Jaicab-D

4. Who has been elected as the new President (unopposed) of Weightlifting Federation of India?

Ans : Sahdev Yadav

5. Which rice variety grown in Palghar, Maharashtra has been given GI tag?
Ans : Kolam

6. Which state government has announced to ban bottled water from 01 January 2022?
Ans : Sikkim

7. Today (October 04) is being celebrated as which day across the world?
Ans : World Animal Day

8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?
Ans : 20,799 Cases (180 Deaths)

9. Sujata Chaturvedi has assumed the charge of which post?

Ans : Sports Secretary

10. Which film actress has been made the brand ambassador of “One District One Product Scheme” by the Government of Uttar Pradesh?

Ans : Kangana Ranaut

11. The world’s largest flag (Tricolor) has been hoisted in Leh, Ladakh, what is its length, width and weight?

Ans : 225 Feet Long, 150 Feet Wide, 1400 kg


 Daily Current Affairs : 03-10-2021 


1. The central government has recently declared three districts of which state as “disturbed”?

Ans : Arunachal Pradesh

2. Who has published the “UNCTAD Digital Economy Report 2021” recently?


Ans : United Nations Conference on Trade and Development.

3. Which IIT institute has developed the first option of cornea transplant?

Ans : IIT Hyderabad

4. Which Vice Admiral has taken over as the Chief Hydrographer of the Government of India?

Ans : Adhir Arora

5. Recently who has released its “State Nutrition Profile” report?

Ans : NITI Aayog

6. Which ministry has recently launched “SACRED Portal”?

Ans : Ministry of Social Justice and Empowerment.

7. Recently who has inaugurated India’s pavilion at Dubai Expo 2020?

Ans : Piyush Goyal

8. Navy of India and which country has recently participated in the biennial maritime series named “AUSINDEX”?

Ans : Australia

9. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 22,842 Cases (244 Deaths)

10. Today (October 03) is being celebrated as which day across the world?

Ans : World Restraint Day and World Nature Day.

Daily Current Affairs : 02-10-2021 

1. The Union Labor and Employment Minister Bhupendra Yadav has launched “Digi Saksham” in collaboration with which company?

Ans : Microsoft

2. US Space NASA is set to launch Lucy, the first spacecraft to study Trojan asteroids from which planet?

Ans : Jupiter

3. According to Hurun India, who has been ranked first in the list of the country’s rich for the tenth consecutive year?

Ans : Mukesh Ambani

4. Which social media company has recently launched “Creator Education Program” in India?

Ans : Facebook

5. Which bank has been taken out of the Prompt Corrective Action Framework by the Reserve Bank of India recently after improving its financial and credit profile?

Ans : Indian Overseas Bank

6. AU Small Finance Bank has signed an agreement with NABARD to boost the ongoing rural development projects in which state?

Ans : Rajasthan

7. NABARD has approved a credit scheme for yak rearing in which state?

Ans : Arunachal Pradesh

8. Recently, how many scientists have been announced to be honored with Shanti Swarup Bhatnagar Prize 2021?

Ans : 11 Scientists

9. India-based Dr. Rukmini Banerjee and which country-based professor Eric Hanushek have been honored with the 2021 Yidan Award?

Ans : America

10. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 43,263 Cases (338 Deaths)

11. Today (October 02) is being celebrated across the world as which day?

Ans : International Day of Nonviolence

Daily Current Affairs : 01-10-2021

1. Which mission will Prime Minister Narendra Modi launch today?

Ans : Swachh Bharat Mission Urban 2.0


2. Which player of Punjab Kings has decided to withdraw from the rest of the IPL season keeping in mind the T20 World Cup?

Ans : Chris Gayle


3. Which two players of Indian hockey cricket team have announced their retirement from international hockey with immediate effect?

Ans : Rupinder Pal Singh (Drag Flipper), Birender Lakra (Defender).


4. The first woman in Meghalaya has taken over as the new Chief Secretary of the state. What is her name?

Ans : Rebega Vanessa Suchiang


5. Which Kannada TV actress has committed suicide at the age of 25 after suffering from depression?

Ans : Sowjanya


6. Who has been appointed as the first Director General of the newly formed Directorate General of Armaments?

Ans : ER Sheikh


7. Which country has removed the ban imposed on tourists from India on their vehicles (two wheelers and four wheelers) coming into the country?

Ans : Nepal


8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 26,727 Cases (277 Deaths)


9. Which former President has been sentenced to one year imprisonment by a Paris court for spending twice the amount in the 2012 elections?

Ans : Nicolas Sarkozy


10. Today is being celebrated as which day all over the world?

Ans : World Smile Day


11. Which state government has been approved by the High Court for the door step delivery scheme?

Ans : Delhi Government


12. Which has become the first team to qualify for the last four of IPL 2021?

Ans : Chennai Super Kings



sorry For missing current affairs 


19 August 2021 Current Affairs

 

1. Which advisory group has been constituted by WHO?

Ans. SAGO

 

2. Which state has announced to sponsor the Indian hockey team for 10 years?

Ans. Government of Odisha

 

3. Which country’s Vice President Amarulla Saleh has declared himself the President of the country?

Ans. Afghanistan

 

4. Which country’s Prime Minister Muhyiddin Yasin has resigned from his post amid political turmoil?

Ans. Malaysia

 

5. By which year India has announced to provide internet connectivity to 6 lakh villages?

Ans. 2024

 

6. Which ministry’s “Tree Plantation Campaign-2021” has been announced to start on 19th August 2021?

Ans. ministry of coal

 

7. Researchers from which university in the US have developed a new COVID test using pencil lead?

Ans. University of Pennsylvania

 

8. Hindustan Aeronautics Limited, an undertaking of which ministry of the Government of India, has test-fired the “Hindustan-228” civil aircraft?

Ans. Ministry of Defence

 

9. Which is the world’s second largest bank established by India?

Ans. gene bank

 

10. At what age has Tamil star actor Anand Kannan passed away?

Ans. 48 years

 

18 August 2021 Current Affairs

 

1. Till which year has it been announced to provide fortified rice to the poor under all the schemes?

Ans. 2024

 

2. Which state has announced to give smart health card under Biju Swasthya Kalyan Yojana?

Ans. Government of Odisha

 

3. Which mission has been launched by Narendra Modi to boost India’s energy security?

Ans. National Hydrogen Mission

 

4. How many lakh crore rupees Prime Minister Gatishakti initiative has been announced by the Prime Minister?

Ans. 100 lakh crore

 

5. Which petroleum company has started door-to-door delivery of diesel?

Ans. Bharat Petroleum Corporation Limited

 

6. By which year India has set a target of becoming “energy independent”?

 Ans. 2047

 

7. Kaziranga National Park located in which state has become the first national park in India to be equipped with satellite phones?

Ans. Assam

 

8. Which assembly has passed the “Cattle Protection Bill, 2021”?

Ans. Assam Legislative Assembly

 

9. Which state has announced the creation of 4 new districts and 18 new tehsils?

Ans. Chhattisgarh State Government

 

10. Who has captured Kabul, the capital of Afghanistan?

Ans. Taliban

 

 

17 August 2021 Current Affairs

 

1. Which state has become the second largest economy of India?

Ans. Uttar Pradesh

 

2. Which is the first hospital in India in which a fire station has been established?

Ans. AIIMS Delhi

 

3. Which cricket team’s all-rounder player Shakib Al Hasan has been honored with the ICC Player of the Month Award?

Ans. Bangladesh cricket team

 

4. According to the report of British company Housefresh, which was the most visible country in the world in the year 2020?

Ans. Bangladesh

 

5. Arunachal Pradesh Governor Brigadier BD Mishra has been given additional charge of which state?

Ans. Mizoram

 

6. For which number of consecutive times has the Prime Minister unfurled the tricolor from the ramparts of the Red Fort?

Ans. 8th

 

7. Which airline company has announced to give free air travel for 5 years to the medal winners in the Olympics?

Ans. go first airline company

 

8. Which state has appointed Vandana Kataria as the brand ambassador of “Beti Bachao Beti Padhao Abhiyan”?

Ans. Uttarakhand

 

9. Which app has become the most downloaded app worldwide?

Ans. Tik tok

 

10. How many police personnel have been awarded medals on the occasion of Independence Day?

Ans. 1,380 police personnel

 

16 August 2021 Current Affairs

 

1. Which remembrance day has been announced by the Prime Minister on 14th August?

Ans. Partition Horrible Remembrance Day

 

2. How many more wetlands of India have been recognized as Ramsar sites by the Ramsar Secretariat?

Ans. Four

 

3. According to researchers from India and which state, India’s chronic disease burden has fueled the Covid wave?

Ans. california

 

4. Who has launched the National Vehicle Scrappage Policy with an aim to modernize the “vehicle population” of India?

Ans. Narendra Modi

 

5. How many police officers have been awarded the Union Home Minister’s Medal for Excellence in Investigation award?

Ans. 152

 

6. Which ministry has launched a brand named “Son Chiriya” to market the products of Self Help Groups?

Ans. Ministry of Housing and Urban Affairs

 

7. Which app has been launched by the North Delhi Municipal Corporation to help in filing complaints for garbage collection?

Ans. cleancity App

 

8. What is the position of India in terms of installed renewable energy capacity in the world at present?

Ans. fourth

 

9. How many crore rupees has been imposed by the Reserve Bank of India on the cooperative Rabobank UA?

Ans. Rs 1 crore

 

10. Which day is celebrated on 15th August?

Ans. Independence Day (India), National Mourning Day (Bangladesh), Korean Liberation Day (World War II)

 

 

15 August 2021 Current Affairs
 

1. To which post has Dwitter appointed Manish Maheshwari as Managing Director in India?
Ans. senior director
 
2. For which state 4 new flights have been announced by the Aviation Minister to start from 1st September?
Ans. Madhya Pradesh to Delhi
 
3. Which country’s second largest city Kandahar has been captured by Taliban?
Ans. Afghanistan
 
4. This year in September 2021, its first ministerial level 2+2 meeting will be held between India and which country?
Ans. Australia
 
5. Which country’s government has called for an emergency session of the United Nations Security Council?
Ans. Government of Afghanistan
 
6. The Government of India has announced the Prime Minister’s Shram Award for how many officers for the year 2018?
Ans. 69 officers
 
7. What is the rank of Neeraj Chopra in the World Athletics Rankings 2021 after winning the Gold Medal in Tokyo Olympics 2020?
Ans. Second
 
8. Which space mission of ISRO has detected water molecules on the surface of the Moon?
Ans. Chandrayaan-2 Orbiter
 
9. Name the Sports Minister of India who has launched Fit India Freedom Run 2.0 across the country.
Ans. Anurag Thakur
 
10. In which state has Shri Nitin Gadkari announced road and highway projects worth Rs 1,000 crore?
Ans. Uttarakhand

 

 

14 August 2021 Current Affairs

 

1. Which airport in India has featured in the top 50 airports in the Skytrax World Airport Awards Ranking 2021?

Ans. Delhi International Airport

 

2. India and which country have signed a monsoon data analysis to improve weather forecasting?

Ans. America

 

3. Which state government has announced the Rajiv Gandhi Award for Excellence in IT?

Ans. Maharashtra Government

 

4. In which city will the 130th edition of the world’s third oldest Durand Cup be held?

Ans. Kolkata

 

5. Which nutrient has been discovered by scientists in cancerous tumours?

Ans. protein

 

6. Which day is celebrated all over the world on 13th August?

Ans. world organ donation day

 

7. Which state government has sought Rs 2,000 crore help from the central government for Project Lion?

Ans. Gujarat government

 

8. What is the theme for the 75th Independence Day of India?

Ans. Nation First, Always First

 

9. How many crore rupees has been released by the Prime Minister for 4 lakh women self-help groups?

Ans. 1625 crores

 

10. Which city of India has been declared as the country’s first water plus city under Survey 2021?

Ans. Indore

 

 

 13 August 2021 Current Affairs
 

1. With which collaboration Government e-Marketplace has organized the 5th edition of National Public Procurement Conclave?

Ans. Confederation of Indian Industry

 

2. The Al-Mohad Al-Hindi 2021 exercise has been organized between India and which country?

Ans. Saudi Arab

 

3. What is the rank of India in the Global Youth Development Index, 2020?

Ans. 122nd

 

4. Which day is celebrated all over the world on 12th August?

Ans. International Youth Day and World Elephant Day

 

5. By which year China has set a target of becoming a carbon-viewtool?

Ans. 2060

 

6. In which state the National Maritime Heritage Complex has been announced to be developed as an international tourist destination?

Ans. Gujarat

 

7. Which player has been temporarily suspended by the Wrestling Federation of India in a case related to indiscipline?

Ans. Vinesh Phogat

 

8. Which state government has announced to launch “Faceless Transport Services”?

Ans. Delhi Government

 

9. How many MW has been announced to increase nuclear power capacity in India by 2031?

Ans. 22,480 MW

 

10. Which temple of Telangana has been included in the World Heritage?

Ans. Ramappa Temple

 

 

12 August 2021 Current Affairs

 

1. India has announced to increase nuclear power capacity to how many MW by 2031?

Ans. 22,480 MW

 

2. Which union territory has abolished the “Inner Line Permit” for Indian citizens?

Ans. Ladakh

 

3. Who has announced the “National Edible Mission-Oil Palm” to make the country self-reliant in the field of edible oil?

Ans. Narendra Modi

 

4. Which country has opened a new terminal at Lhasa airport in Tibet?

Ans. China

 

5. IPCC has published its assessment report titled “Climate Change 2021: The Physical Science Basis”?

Ans. Sixth

 

6. Which war hero and Mahavir Chakra awardee Commodore Kasaragod Pattanashetty Gopal Rao has passed away?

Ans. 1971

 

7. Which state government has changed the name of “Kakori incident” to “Kakori Train Action”?

Ans. Government of Uttar Pradesh

 

8. Which ministry has announced to organize India’s first Internet Governance Forum?

Ana. Ministry of Electronics and Information Technology

 

9. Who has fined 8 parties including BJP and Congress for not disclosing the criminal record of the electoral candidate?

Ans. Supreme Court

 

10. Prime Minister Narendra Modi has become which Prime Minister of India to chair a high-level meeting of the United Nations Security Council?

Ans. First

11 August 2021 Current Affairs

 

1. India has announced to approve needle-free COVID-19 vaccine soon?

Ans. ZyCoV-D️

 

2. The Border Roads Organization has started its celebrations of “Azadi Ka Amrit Mahotsav” in the achievement of completing how many years of India’s independence?

Ans. 75 years

 

3. Who has issued an order to implement GRAP for effective management of COVID-19 in Delhi?

Ans. Delhi Disaster Management Authority

 

4. Which animal DNA laboratory has been established in Rohini, Delhi?

Ans. first ️

 

5. In which state Narendra Modi launched Ujjwala Yojana 2.0 through video conferencing on 10th August?

Ans. Uttar Pradesh️

 

6. Which day is celebrated all over the world on 10th August?

Ans. International Biodiesel Day

 

7. Which amendment bill of the constitution has been introduced in the Lok Sabha?

Ans. 127th ️

 

8. At what age has Anupam Shyam, the famous artist of small and big studies, passed away?

Ans. 63 years

 

9. Which country has won the most medals in Tokyo Olympics 2020?

Ans. America 113 medals️

 

10. Which ONGC handicraft project has been started by Shri Rameshwar Teli under Azadi Ka Amrit Mahotsav?

Ans. Third

 

  10 August 2021 Current Affairs ️

 

1. Dr. Virendra Kumar has launched “PM-Daksh” portal and mobile app at Dr. Ambedkar International Center in which city?

Ans. Delhi

 

2. Who has introduced a bill in the Parliament to repeal the provisions of the Income Tax Act?

Ans. Nirmala Sitharaman

 

3. Which Revolution Day is celebrated all over India on 9th August?

Ans. august revolution day

 

4. Which day is celebrated all over the world on 9th August?

Ans. world tribal day

 

5. Which administration abolished the requirement of Inner Line Permit for Indian citizens?

Ans. Ladakh Administration

 

6. Which company has approved single-dose COVID-19 in India?

Ans. johnson and johnson

 

7. How many industrial corridors have been approved so far under the National Industrial Corridor Program?

Ans. 11

 

8. The establishment of Defense Cyber ​​Agency has been approved under the aegis of which ministry?

Ans. Ministry of Defence

 

9. Which Indian player has won the gold medal for India after 13 years in Tokyo Olympics 2020?

Ans. Neeraj Chopra

 

10. Which High Court has set aside the Tamil Nadu law banning online games?

Ans. Madras High Court

 

 

9 August 2021 Current Affairs

 

1. Which engine is going to be used by Indian Railways instead of diesel engine?

Ans. Hydrogen fuel

 

2. Who has won gold in the best 87.58m Javelin Tho?

Ans. Neeraj Chopra

 

3. Which state government has launched a nutrition program for women and children?

Ans. Government of Rajasthan

 

4. Which country has banned sunscreen containing chemicals that harm corals from all its marine national parks?

Ans. Thailand

 

5. Which day is celebrated all over the world on 8th August?

Ans. International Cat Day

 

6. When has ISRO announced the launch of an earth observation satellite “E0S-03” from the Satish Dhawan Space Center?

Ans. 12 august

 

7. Dr. Dhriti Banerjee has been approved to appoint which woman director of Zoological Survey of India?

Ans. First

 

8. The Central Government has announced to change the name of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award after whom?

Ans. Major Dhyan Chand

 

9. Which IIT institute has launched Earthquake Early Warning Mobile App “EEW” for Uttarakhand?

Ans. IIT Roorkee

 

10. Food delivery platform Swiggy has announced the launch of electric-cycle for food delivery in which city?

Ans. Hyderabad

 


8 August 2021 Current Affairs

 

 

1. Which has become the fifth country to sign the ISA agreement?

Ans. Germany 🇩🇪

 

2. India Network Olympics has broken the Asia record in 4×400 run of how many minutes?

Ans. 3:00:25

 

3. Writer Padma Sachdev has passed away She was a famous writer of which language?

Ans. Dogri

 

4. Which department has started the work of setting up agro-automated weather stations?

Ans. India Meteorological Department

 

5. Which political party’s leader Jawahar Sarkar has been sworn in as a Rajya Sabha member?

Ans. TMC

 

6. In which union territory of India has it been announced to set up Maldive style water villas?

Ans. Lakshadweep

 

7. The Delhi government has approved the proposal to increase the salary of MLAs by what percentage?

Ans. 66 percent

 

8. Which day is celebrated all over India on 7th August?

Ans. National Handloom Day

 

9. Which sports award was renamed as Major Dhyan Chand Khel Award?

Ans. Rajiv Gandhi Sports Award

 

10. Which city topped in ” 2s Best Student Cities Ranking”?

Ans. London

 

 

7 August 2021 Current Affairs

 

1. Which of India’s indigenous aircraft carrier Vikrant has conducted its first sea trial?

Ans. First

 

2. After how many years has the Indian men’s hockey team won a medal in the Olympics, creating history?

Ans. 41 years

 

3. Which organization has built the world’s highest vehicular road in Eastern Ladakh?

Ans. border roads organisation

 

4. APEDA has tied up with University of Agricultural Sciences located in which city to promote agri-exports?

Ans. Bangalore

 

5. How many loan agreements have been signed for the second phase of the Dam Rehabilitation and Improvement Project?

Ans. 250 million dollars

 

6. Which scheme for school education has been approved by the cabinet to continue from April, 2021 to March 31, 2026?

Ans. holistic education plan

 

7. Since when has the Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust allowed the devotee to have darshan of the adorable Ramlala in the Ram temple?

Ans. December 2023

 

8. The Principal Scientific Adviser to the Government of India has virtualized a decentralized biomedical waste furnace in Buxar in which state?

Ans. A state in Eastern India

 

9. Which space agency will launch the mission “Boeing Orbital Flight Test-2”?

Ans. NASA

 

10. Which bank has launched “Shopkeeper Over Draft Scheme”?

Ans. HDFC Bank

 

 

6 August 2021 Current Affairs

 

1. Which power station has created the record of generating maximum electricity in a month?

Ans. Napatha Jhakri Hydro Power Station

 

2. Which new platform has been launched by Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal?

Ans. Delhi@2047

 

3. Boxer Lovlina Borgohain has won bronze medal in how many kg category in Tokyo Olympics 2020?

Ans. 69 kg category

 

4. The Union Cabinet has approved the MoU signed between the Indian Institute of Space Science and Technology and

Ans. daft university of technology

 

5. Which cabinet has approved the Medical Oxygen Production Promotion Policy?

Ans. Delhi cabinet

 

6. Who has passed the Essential Defense Services Bill-2021?

Ans. Lok Sabha

 

7. The United Nations General Assembly has approved a proposal to establish a permanent forum of people of which origin?

Ans. African descent

 

8. For the financial year 2021-2022, the central government has reduced the target of Mudra loan to how much?

Ans. Rs 3 lakh crore

 

9. Australian startup “After Pay”, which started 7 years ago, has been sold for how many billion dollars?

Ans. 29 billion dollars

 

10. Power Grid Corporation of India has started how many kilometers of transmission line in the Aryan Valley of Ladakh?

Ans. 40 kms

 

 

 

5 August 2021 Current Affairs

 

1. Where is the hotline established between India and China?

Ans. Sikkim

 

2. According to the report, which is the richest family of the Ambani family in the world?

Ans. fifth

 

3. Who has passed the General Insurance Business (Nationalisation) Amendment Bill?

Ans. Lok Sabha

 

4. Which periodic labor force survey has been published by the National Statistical Office?

Ans. 8th

 

5. The report released by whom, there has been an increase of 24% in the cases of suicide due to unemployment?

Ans. National Crime Records Bureau

 

6. How many billion dollars has been approved by the IMF to help poor countries to deal with Kovid?

Ans. $650 billion

 

7. RMI India and which commission has released a report on the power distribution sector?

Ans. policy commission

 

8. Which city of India has become the first city in the country to achieve 100% vaccination against Kovid-19?

Ans. Bhubaneswar

 

9. Which power station has created the record of generating the most electricity in a month?

Ans. Napatha Jhakri Hydro Power Station

 

10. The Ministry of Civil Aviation has given permission to the Directorate of Urban Local Bodies of which state to use drones?

Ans. Haryana

 

 

 

04 August 2021 Current Affairs

 

1. From which country India’s lightest metro train has been sent for Pune Metro?

Ans. Italy

 

2. Which country’s police force and its two leaders have been banned by the US?

Ans. Cuba

 

3. Which country has launched Kovid Vaccine for 3 to 17 year olds?

Ans. United Arab Emirates

 

4. The armies of India and which country have set up a hotline in the North Sikkim sector?

Ans. Chinese armies

 

5. Which day is celebrated all over India on 3rd August?

Ans. heart transplant day

 

6. The European Union has fined Amazon how many million euros for data privacy violations?

Ans. 746 million euros

 

7. PV Sindhu has become the first Indian woman player to win how many medals in individual event at the Olympic Games?

Ans. 2 medals

 

8. Which IIT institute has launched 7 new academic programs to meet the growing demand for technologies?

Ans. IIT Roorkee

 

9. For how many years has the Myanmar army extended the state of emergency?

Ans. 2 years

 

10. Where will the “Defense Expo” be organized in 2022?

Ans. Gandhinagar (Gujarat)

 

 

03 August 2021 Current Affairs

 

1. Vice Admiral S.N. Ghormade has been appointed as the new Vice-Chief of which Indian Army?

Ans. naval service

 

2. Which country has been elected as the President of the United Nations Security Council for August?

Ans. India

 

3. After the passage of the Coconut Development Board (Amendment) Bill 2021 in the Rajya Sabha, the board members have increased from 4 to how many?

Ans. 6 members

 

4. Cyrus Poonawalla, the founder of Serum Institute of India, has been nominated for which award?

Ans. Lokmanya Tilak Award

 

5. Who has taken charge as Controller General of Accounts?

Ans. Mr. Deepak Das

 

6. Under which ministry the “Biotech-PRIDE Guidelines” developed by the Department of Biotechnology has been announced?

Ans. Ministry of Science and Technology

 

7. In which state has Shri Nitin Gadkari directed to open one end of the Kuthiran tunnel?

Ans. Kerala

 

8. In which city has Shri Amit Shah laid the foundation stone of Uttar Pradesh State Institute of Forensic Sciences?

Ans. Lucknow

 

9. Which Indian player has won bronze medal in badminton in Tokyo Olympics?

Ans. PV Sindhu

 

10. According to the central government, how many crores has been collected in GST in July?

Ans. 1.16 lakh crore rupees

 

 

02 August 2021 Current Affairs ️

 

 

1. Which day is celebrated all over India on 1st August?

Ans. Muslim Women’s Rights Day and National Mountaineering Day

 

2. India and which country have taken forward their agreement on triangular cooperation for global development?

Ans. America

 

3. Which Lieutenant General has taken over as the Director General of Artillery?

Ans. Tarun Kumar Chawla

 

4. Which day is celebrated all over the world on 1st of August?

Ans. world breastfeeding day

 

5. The license of which bank has been canceled by the Reserve Bank of India?

Ans. Madgam Urban Co-Operative Bank Limited

 

6. ISRO-NASA joint mission Nisar satellite will be launched in which year?

Ans. 2023

 

7. How many new air transport routes have been approved by the Government of India under the UDAN scheme?

Ans. 780

 

8. The 12th edition of the Indra Naval exercise has been conducted between the Indian Navy and which Navy?

Ans. Russian Navy

 

9. According to the report of the World Trade Organization, what is the position of India in terms of exporting agricultural products?

Ans. 9th

 

10. Which digital payment will be launched by the Prime Minister on 2nd August?

Ans. e-RUPI

 

 

01 Aug 2021 Current Affairs

 

1. In which country the world’s largest star sapphire cluster has accidentally been found?

Ans. Sri Lanka

 

2. Which country has registered the world’s first cheap and effective new drug for Hepatitis C?

Ans. Malaysia

 

3. From which state of India, Raja Chilli has been exported to London for the first time?

Ans. Nagaland

 

4. Who has launched Secured Logistics Document Exchange?

Ans. central government

 

5. How many cities have been awarded the prestigious title of 11 cycling pioneers of the country by the Government of India?

Ans. 11 cities

 

6. Which physiological parameter monitoring system “Covid Beep” has been launched by India?

Ans. First

 

7. How many tiger reserves have been given CA-TS recognition by the central government?

Ans. 14 Tiger Reserve

 

8. NABARD has approved Rs 445.89 crore for drinking water projects in the districts of which state?

Ans. Punjab

 

9. In which education sector the central government has announced to give 27% reservation to OBC and 10% to EWS?

Ans. medical education

 

10. Who is the youngest player to win Tokyo Olympics 2020 gold medal?

Ans. Japan’s “Momiji Nishiya”

31 July 2021 Current Affairs
  

1. Which state has announced to set up the first sports university?

Ans Patna , Bihar

 

2. Who has hosted the Central and South Asia Summit 2021?

Ans. Uzchekistan

 

3. Which country’s Buen Retiro Park and Paseo del Prado have been added to the UNESCO World Heritage List?

Ans. Spain

 

4. Who has approved the Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2021?

Ans. Lok Sabha

 

5. Scientists have discovered the first evidence of water vapor in the icy moon Ganymede of which planet with the help of the Hubble Space Telescope?

Ans. Jupiter

 

6. In which state Harappan city Dholavira has been included in the UNESCO World Heritage List?

Ans. Gujarat

 

7. Which ministry has launched Earth System Science Data Portal on its 15th foundation day?

Ans. ministry of earth sciences

 

8. Under the energy security schemes of the government, who has started the project on the exploration of lithium?

Ans. Geological Survey of India

 

9. Which country has decided to return 14 artifacts to India?

Ans. Australia

 

10. The government of Saudi Arabia has announced a travel ban of how many years for the countries included in the ‘Red List’ including India?

Ans. 3 years

30 July 2021 Current Affairs

 

1. Which medal has India’s Priya Malik won in the World Cadet Wrestling Championship held in Hungary?

Ans. gold medal

 

2. A joint military exercise between India and which country will be organized in Volgograd from August 1 to 13?

Ans. Russia

 

3. Who has approved the first ever proposal on vision?

Ans. United Nations

 

4. Which parent company of Google has announced the launch of a new robotics company “Intrinsic”?

Ans. alphabet

 

5. Which day is celebrated all over the world on 29th July?

Ans. international tiger day

 

6. Which day is celebrated all over India on 29th July?

Ans. Mohun Bagan Day

 

7. Gujarat cadre IPS officer Rakesh Asthana has been made the new police commissioner of which city?

Ans. Delhi

 

8. In which House of Parliament the Factoring Regulation Amendment Bill 2021 has been passed amid opposition from the opposition?

Ans. Lok Sabha

 

9. The Union Cabinet has approved the DICJEC Amendment Bill, under which now how much amount will be safe to the customers in case of bank sinking?

Ans. 5 lakh rupees

 

10. Governor Thawar Chand Gehlot has administered the oath of Basavaraj Bommai as the new Chief Minister of which state?

Ana. Karnataka

29 July 2021 Current Affairs

 

1. Which squad has been formed by the Madhya Pradesh state police for the protection of girls and women?

Ans. Special 40

 

2. What is the GDP of India according to IMF in 2022?

Ans. 9.5%

 

3. Joe Biden has announced the end of American war operations in which country?

Ans. Iraq

 

4. Which country’s court has declared fugitive businessman Vijay Mallya bankrupt?

Ans. Britain

 

5. Which country’s Foreign Minister Antony Blinken is on a two-day visit to India?

Ans. America

 

6. Which day is celebrated across the world on 28th July?

Ans. world nature conservation day

 

7. How old is Japan’s skateboarder Momiji Nishiya, the youngest Japanese to win a gold medal?

Ans. 13 year old

 

8. Researchers from IISER Kolkata in collaboration with which IIT institute have developed piezoelectric molecular crystals?

Ans. IIT Kharagpur

 

9. Which state of India’s Chief Minister Naveen Patnaik has launched the Drink from Tap scheme in the state?

Ans. Odisha

 

10. Who has been re-appointed as the Chairman of the Conduct Commission of the International Olympic Committee?

Ans. Ban-ki-moon

28 July 2021 Current Affairs

 

 

1. Which country has announced the launch of its own social media platform “Jogajog”?

Ans. Bangladesh

 

2. Which country has announced to activate the world’s first nuclear reactor?

Ans. China

 

3. ISRO has started the Merchandiser Program in association with how many companies?

Ans. 8 companies

 

4. Whose foundation day is celebrated all over India on 27th July?

Ans. Central Reserve Police Force Raising Day

 

5. In which city Home Minister Amit Shah has launched Green Sohra Afforestation Campaign?

Ans. Cherrapunji

 

6. Rudreshwar Temple located in which state of India has been included in the UNESCO World Heritage List?

Ans. Telangana

 

7. Which state’s chief minister BS Yediyurappa has resigned from his post?

Ans. Karnataka

 

8. From which Indian state the first consignment of vegetables has been exported to UAE?

Ans. Uttarakhand

 

9. Where was the “Azad Ki Shaurya Gatha Exhibition” organized?

Ans. in Delhi

 

10. Which portal has been launched by the Uttar Pradesh government for its government’s feedback?

Ans. MyGov-Meri Sarkar

27 July current affairs

 

1. Indian tennis player Sumit Nagal has become which Indian tennis player to win the men’s singles match at the Olympic Games?

Ans. third

 

2. Which country has approved genetically modified “Golden Rice”?

Ans. Philippines

 

3. Which IIT institute has launched it ovation hub to find solutions for anti-drone technologies?

Ans. IIT Kanpur

 

4. Joe Biden has approved how many million dollars emergency fund for Afghan expatriates?

Ans. 100 million dollars

 

5. Which day is celebrated all over India on 26th July?

Ans. Kargil Vijay Diwas

 

6. International Energy Agency and who has launched “Renewables Integration in India 2021” report?

Ans. NITI Aayog

 

7. C. Vijayakumar has been appointed as the new chairman and MD of which of these IT companies?

Ans. HCL

 

8. The Union Cabinet has approved a production-linked incentive scheme of how many crore rupees for specialty steel?

 ️Ans. 6322 crores

 

9. Where will India’s largest Li-ion battery be installed?

Ans. Greater Noida

 

10. Which space agency has given information about the interior of Mars?

Ans. NASA

 

26 July 2021 Current Affairs

 

1. In which city the G-20 Environment and Energy Minister’s talks have been organized?

Ans. Naples

 

2. In how many kg category, Mirabai Chanu of India has won silver medal in Tokyo Olympics 2020?

Ans. 49kg category

 

3. Inland Ships Bill 2021 has been introduced in?

Ans. Lok Sabha

 

4. Who has announced the portal for the registration of children orphaned due to Kovid-19?

Ans. central government

 

5. The central government has announced to invest n how many crore rupees for the expansion of laboratory testing infrastructure?

Ans. Rs 324 crore

 

6. Which state’s cabinet has approved the state’s youth policy 2021?

Ans. Meghalaya

 

7. In which house of the Indian Parliament, the Essential Defense Services Bill has been introduced?

Ans. Lok Sabha

 

8. Which Indian Army’s Vice Admiral Vinay has been honored with the Alexander Dalrymple Award by the UK?

Ans. Indian Navy

 

9. Which tiger reserve will organize online video competition on the “Global Tiger Day 29 July”?

Ans. Parambikulam Tiger Reserve

 

10. In which country India’s covid-19 vaccine has ended the agreement with the vaccine?

Ans. Brazil

 

25 July 2021 Current Affairs

 

1. In which city the world’s first 30 printed steel bridge has been opened?

Ans. amsterdam

 

2. A group of scientists has discovered an ancient virus frozen in Tibetan glaciers for about how many years?

Ans. 15,000 years

 

3. The government of Taiwan has announced to set up its office named “Taiwan” in Lithuania?

Ans. First

 

4. NTPC of Odisha has completed the testing of the second unit of how many MW capacity at Durlipali?

Ans. 800 MW

 

5. Which city in Madhya Pradesh has been selected by UNESCO under its “Historic Urban Landscape Project”?

Ans. Gwalior and Orchha

 

6. Rashmi Ranjan Das, joint secretary of which ministry in India has been appointed to the United Nations Tax Committee?

Ans. Finance Ministry

 

7. The Union Cabinet has approved the formation of a Central University in which Union Territory?

Ans. Ladakh

 

8. Which state of India has removed the age limit for university admission for transgender college students?

Ans. Kerala

 

9. Through whom has America planned to reach the Internet to the people in Kyob?

Ans. high altitude balloon

 

10. Where did the prickly brinjal get the Geographical Indication (GI) tag?

Ans. Vellore  

 

 

Daily Current Affairs  24-07-2021

 

 

Q.1. In which state three monuments have been identified as Adarsh ​​Smarak under Adarsh ​​Smarak Yojana?

Ans. Andra Pradesh

 

Q.2. After the assassination of President Jovenel Mois, Ariel Henry has been appointed as the new Prime Minister of which country?

Ans. Haiti

 

Q.3. Which space agency has announced that its new spacecraft NEA Scout has successfully completed all the necessary tests?

Ans. NASA

 

Q.4. Who has successfully test-fired “Man-Portable Anti-Tank Guarded Missile”?

Ans. DRDO

 

Q.5. Which day is celebrated all over India on 23rd July?

Ans. National Broadcasting Day

 

Q.6. In which city has the government announced the establishment of the Indian Institute of Heritage?

Ans. Noida (Uttar Pradesh)

 

Q.7. Who said that the delta variant of Kovid-19, first found in India, has spread to 124 countries so far?

Ans. World Health Organization (WHO)

 

Q.8. DRDO has test-fired its indigenously developed Akash missile “Akash-NG” off the coast of which state?

Ans. Odisha

 

Q.9. Who has been removed from the UNESCO World Heritage List by the World Heritage Committee?

Ans. Liverpool Maritime Mercantile City

 

Q.10. In which city the Olympic Games 2032 has been announced?

Ans. Brisbane

Ans. Sports Ministry

 

7. Air Marshal Vivek Ram Chaudhary has taken over as the new Vice Chief of which army?

Ans. Indian Air Service

 

8. Which country has been certified malaria-free by the World Health Organization?

Ans. China

 

9. Which day is celebrated in America on 4th July ?

Ans. American Independence Day

 

10. Who has become the Indian Navy athlete to qualify for Dr. Olympics?

Ans. M P Jabir 


23 July 2021 Current Affairs 

1. According to Oxfam’s “The Hunger Virus Multiplex” report, how many people die of starvation every minute in the world?

Ans. 11 people


2. India’s largest oil company IOC has announced to build the country’s first green hydrogen plant in which city of India?

Ans. Mathura


3. Which company has appointed Vinay Prakash as the new Grievance Officer for India?

Ans. Double


4. Which company has reduced India’s economic growth forecast from 11% to 10% for the current financial year?

Ans. Asian Development Bank


5. Under Project 75-India, the government has released Rs 50,000 crore for the construction of how many submarines?

Ans. 6 submarines


6. Which day is celebrated all over India on 22nd July?

Ans. National Flag Adoption Day and National Mango Day


7. China has started high speed maglev train in Qingdao with a speed of how many km per hour?

Ans. 600 km/h


8. Which country has successfully test-fired the world’s most advanced anti-missile system S-500?
Ans. Russia

9. Pedo Castillo has won the election for the new President of which country?

Ans. Peru


10. Who has been made the Deputy Leader of Rajya Sabha?

Ans. Mukhtar Abbas Naqvi

22 July 2021 Current Affairs 
1. Which IIT institute of India has developed the first of its kind oxygen rationing device – Amlex?

Ans. IIT Ropar


️2. Who has developed indigenous high strength beta titanium alloy on an industrial scale?

Ans. DRDO


️3. Which has been established by the Government of India to promote and facilitate investment in the dairy sector?

Ans. Dairy Investment Accelerator


️4. Which awards have been launched by the government with an aim to focus on the logistics sector?

Ans. National Logistics Excellence Awards


️5. Which state government has launched an initiative to promote commercial cultivation of “Agar” trees?

Ans. Tripura government


️6. Which ministry of the Government of India has approved 7 companies for the sale of auto fuel in the country?

Ans. Ministry of Petroleum and Natural Gas


️7. Who among the top corporate sponsors of Tokyo Olympics has announced not to air advertisements during the Olympic Games?

Ans. Toyota


️8. With a foreign exchange reserves of $ 608.99 billion, India has become the country with the largest foreign exchange reserves in the world?

Ans. Fifth


️9. Which day is celebrated all over India on 21st July?

Ans. Junk Food Day


️10. India’s first “Monk Fruit Production Practice” has been started in which state?

Ans. Himachal Pradesh



 21 July 2021 Current Affairs 


1. Who has introduced stricter rules on climate change?

️Ans. European Union


2. INS Tabar has completed maritime partnership exercise with which country’s Navy?

️Ans. French Navy


3. Which day is celebrated all over the world on 20th July?

️Ans. world chess day


4. Which IIT institute of India has developed an AI tool to study cancer-causing mutations?

️Ans. IIT Madras


5. Which film’s French director Julia Ducon has won the Palm d’Or award at the Cannes Film Festival 2021?

️Ans. Titan


6. Chief Justice of India N.V. Which one new scheme has been launched by Raman?

️Ans. Faster


7. Which state government has launched “Mukhyamantri Kisan Mitra Energy Scheme”?

️Ans. Government of Rajasthan


8. Recently the train has been successfully tested between Jaynagar in India and Kurtha of which country?

️Ans. Nepal


9. Which batsman has become the first player in the world to score 14 centuries (fastest) in 81 innings?

️Ans. Babar Azam


10. Which Indian American woman has been appointed as a solicitor in the Labor Department of the US Senate?

️Ans. Seema Nanda


️ 20 July 2021 Current Affairs

️1. Which new booking facility has been launched by IRCTC?

Ans. Bus Booking️ 


️2. Who has approved the establishment of the world’s largest radio telescope?

Ans. SKAO 


️3. Which country has chaired the meeting of the business group named Asia-Pacific Economic Cooperation?

Ans. New Zealand 


️4. According to the Centers for Disease Control and Prevention, which city has reported the first case of monkeypox?

Ans. Texas 


️5. The COVID-19 vaccination figure in India has crossed how many crores?

Ans. 40 crore️ 


️6. Which integrated rating has been released by the Power Minister for the State Power Distribution Units in New Delhi?

Ans. 9th 


️7. When has Bashar Assad become the President of Syria?

Ans. Fourth️ 


️8. Who has launched the campaign “Safe Van, Dhan and Udyam with Kovid Vaccine”?

Ans. Arjun Munda 


️9. In which state Shri Rajiv Ranjan Mishra has approved new projects for the revival of 6 polluted rivers?

Ans. Uttarakhand 


️10. Who has formalized the registration process of vintage motor vehicles to promote vintage vehicles?

Ans. Nitin Gadkari 


 19 July 2021 Current Affairs 

1. Which country has abolished the requirement of male guardian for women participating in Haj?

Ans. Saudi Arab


2. Which country’s government has released an online hub for victims of ransomware attacks?

Ans. America


3. At what age has Gira Sarabhai, co-founder of the National Institute of Design in Ahmedabad passed away?

Ans. 97 years


4. Which day is celebrated all over the world on 18th July?

Ans. International Nelson Mandela Day


5. A Memorandum of Understanding has been signed between ITRA and which state government under the Ministry of AYUSH?

Ans. Gujarat government


6. With whom has the National Commission for Women signed an MoU to sensitize police personnel towards gender equality?

Ans. Bureau of Police Research & Development


7. How much money has been released by the Finance Ministry as GST compensation to the states and union territories?

Ans. Rs 75,000 crore


8. What is the new name of the High Court of the Union Territory of Jammu and Kashmir and Ladakh?

Ans. Jammu and Kashmir High Court


9. Which Kovid vaccination campaign has been launched by the state of Kerala for pregnant women?

Ans. Mother cover


10. Which company will launch the biggest IPO of up to Rs 16600 crores?

Ans. Paytm


18 July 2021 Current Affairs 

1. In which state of India the country’s first “Grain ATM” has been started as a pilot project?

Ans. Haryana 

2. Which group has announced to invest $16.5 million in “MedGenome” for rapid COVID-19 testing in India?

Ans. world bank group 

3. Which of these days is celebrated all over the world on 17th July?

Ans. World International Renunciation Day 


4. India’s first “Monk Fruit” cultivation has been started in which state of India?

Ans. Himachal Pradesh 


5. Which social media company has announced the closure of its Fleets feature?

Ans. double 


6. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated major railway projects in which state?
Ans. Gujarat 

7. Which Indian Institute of Science has developed a heat-tolerant Kovid vaccine?
Ans. Indian Institute of Science Bangalore 

8. In which country, Indian journalist Danish Siddiqui was killed during the coverage?
Ans. Afghanistan 

9. Where was one of the world’s largest floating solar panel farms unveiled?
Ans. in Singapore 


10. What was the name of Manduadih railway station changed to?
Ans. Banaras Railway Station 


 17 July 2021 Current Affairs 
1. The company developed the New Shepard launch system, which has received flight approval from?
Ans. blue origin
2. The country’s first ‘Grain ATM’ has been set up as a pilot project?
Ans. Gurugram (Haryana)
3. Which space agency has successfully conducted the third long-duration hot test of the liquidchid propellant development engine?
Ans. ISRO
4. Gautam Adani’s Adani Group has completed the acquisition of which airport?
Ans. Mumbai International Airport
5. Who has been made the leader of the house in Rajya Sabha by the Modi government just before the monsoon session?
Ans. Piyush Goyal
6. Who has launched the nationwide campaign “Safe Van, Dhan and Udyam” with the Kovid vaccine through virtual medium?
Ans. Arjun Munda
7. Who has launched an application for Grievance Management powered by Artificial Intelligence in New Delhi?
Ans. Rajnath Singh
8. Delhi government has partnered with which company to provide real-time information about buses to the passengers?
Ans. Google
9. How many years of Skill India Mission have been completed?
Ans. 6 years
10. The Union Cabinet has approved the MoU between India and which country on cooperation in coking coal?
Ans. Russia
 16 July 2021 Current Affairs 

1. Which long-range anti-submarine aircraft has been included by the Indian Navy in its fleet from the US?

Ans. P-8


2. The central government has increased the dearness allowance of central employees from 17% to what percent?

Ans. 28% 


3. In which state has Tin Gadkari inaugurated and laid the foundation stone of 16 National Highway projects?

Ans. Manipur


4. Which player has won the Golden Boot by scoring the top score in Euro Cup 2020?

Ans. Cristiano Ronaldo


5. Which country will host the World Badminton Championships in 2026?

Ans. India


6. In which city of Gujarat India’s first 5-star hotel has been built on the railway track?

Ans. Gandhi Nagar


7. NTPC Limited has announced to set up India’s largest solar park in which state soon?

And. Gujarat


8. Which country has become the first country to administer the third dose of corona vaccine?

Ans. Israel

9. Which day is celebrated across the world on 15th June?

Ans. world youth skills day


10. Which country has launched India’s BHIM UPI App by Indian Finance Minister and Lyotpo Namgey Tshering?

Ans. Bhutan



15 July 2021 Current Affairs 
️1. Where has India’s first private Liquefied Natural Gas (LNG) plant inaugurated?
Ans. Nagpur️ 
️2. Who has inaugurated the Srinagar Smart City Project?
Ans. Manoj Sinha 
️3. Which country has exported apples to India for the first time in 50 years?
Ans. United Kingdom 
️4. At what age has former Indian middle order batsman Yashpal Sharma passed away?
Ans. 66 years 
️5. West Indies explosive batsman Chris Gayle has become the first batsman to score how many thousand runs in T20 cricket?
Ans. 14 thousand runs 
️6. In how many countries Khadi and Village Industries Commission has registered the trademark “Khadi”?
Ans. 3 countries 
️7. Which union territory has become the first union territory to vaccinate all its residents?
Ans. Ladakh️ 
️8. Sirisha Bandla of Indian origin has become which woman to fly in space?
Ans. Another Indian woman 
️9. Which state has announced to organize Khelo India Youth Games 2021 in the year 2022?
Ans. Haryana Government 
️10. In which Indian state the country’s first cryptogamic garden has been inaugurated?
Ans. Uttarakhand 

14 July 2021 Current Affairs

 

1. Which airlines won the 2021 “Airline of the Year” award?

Ans. Korean Airlines

 

2. In which Indian city the National Dolphin Research Center has been announced to be established?

Ans. Patna

 

3. British billionaire Richard Branson has become which billionaire to fly in space?

Ans. First

 

4. Indian swimmer Sajan Prakash has become which Indian swimmer to get Olympic ticket on the basis of timing?

Ans. first

 

5. Which female player has won the Wimbledon Tennis Grand Slam title by winning the women’s singles final?

Ans. Ashleigh Barty

 

6. Which country’s Supreme Court has ordered to make Sher Bahadur Deuba the Prime Minister within 2 days?

Ans. Nepal

 

7. Which Indian-American tennis player has created history by winning the junior championship title at Wimbledon?

Ans. Sameer Banerjee

 

8. Which Grand Slam has Novak Djokovic won the Wimbledon 2021 title?

Ans. 20th

 

9. Which day is celebrated all over the world on 13th June?

Ans. French fries day

 

10. Which football team has won Euro 2020 title?

Ans. Italy football team


13 July 2021 Current Affairs

 

1. Industrialist N.S. Srinivasa Murthy has been appointed as the Honorary Consul General of Vietnam for which state?

Ans. Karnataka

 

2. Which corona vaccine has been recognized by 15 European Union countries for travelers?

Ans. Covishield

 

3. Renowned Ayurveda physician Dr. P.K. Warrior has passed away at the age of 100 in which state?

Ans. Kerala

 

4. Who has announced Population Policy 2021-30?

Ans. Uttar Pradesh

 

5. Who has banned flying drones within 3 km radius of Navy property?

Ans. Indian Navy

 

6. To which state has the central government allocated a grant of Rs 3,323 crore under the Jal Jeevan Mission?

Ans. Odisha

 

7. Who has inaugurated the country’s first LNG facility plant in Nagpur?

Ans. Nitin Gadkari

 

8. In which city the world’s deepest pool 60 meters deep “Jeep Dive Pool” has been opened for tourists?

Ans. Dubai

 

9. Which day is celebrated all over the world on 12th July?

Ans. International Malala Day

 

10. According to the report, how many people die of hunger every minute?

Ans. 11 people


12 July 2021 Current Affairs

 

1. Joe Biden has nominated Eric Garcetti, the Mayor of which city, to be the Ambassador to India?

Ans. Los Angeles

 

2. Two new species of spiders have been found in the Jharbari range of Chirang Reserve Forest of which state?

Ans. Assam

 

3. Which day is celebrated around the world on 11th July?

Ans. world population day

 

4. Which charitable organization has released the Hunger Virus Multiplicity Report?

Ans. oxfam

 

5. Which department and national institute has developed the world’s first oral cancer variant?

Ans. Department of Biotechnology

 

6. Who has instructed banks and other financial institutions to discontinue the London Interbank Offer Rate?

Ans. Reserve Bank of India

 

7. Which space agency’s ICESat 2 satellite has discovered Antarctic meltwater lakes?

Ans. NASA

 

8. Which bank’s CEO Shyam Srinivasan has been re-appointed as the CEO of the bank for a period of three years?

Ans. federal bank

 

9. Which state has released the first draft of a bill targeted for population control?

Ans. Uttar Pradesh

 

10. Who organized the G20 High Level Tax Seminar?

Ans. Finance Minister Nirmala Sitharaman


11 July 2021 Current Affairs

 

1. Who has estimated that India’s GDP is going to be 10% in the financial year 2021?

Ans. Fitch Rating

 

2. Which ministry has been created by the central government to strengthen cooperatives?

Ans. ministry of cooperatives

 

3. Which American-Serbian inventor, popularly known as the mad scientist, is celebrated on 10th July as his birthday?

Ans. Nikola Tesla Day

 

4. Defense Research and Development Organization and who has started a regular M.Tech program in Defense Technology?

Ans. All India Council for Technical Education

 

5. From which Indian state has the Geographical Indication certified Madrai Jasmine flower been exported to America and Dubai?

Ans. Tamil Nadu

 

6. Indian golfer Udayan Mane has become which Indian golfer to qualify for Tokyo Olympics 2020?

Ans. Third

 

7. Payment solutions provider Razorpay and which company have jointly launched MandateHQ payment interface?

Ans. mastercard

 

8. Scientists from the Central University of which state have discovered a new species of plants in Antarctica?

Ans. Punjab

 

9. The chief executive officer of the ICC who has been removed from the global body of cricket with immediate effect?

Ans. Manu Sawhney

 

10. The central government has approved a package of how many crore rupees for the purpose of strengthening the health infrastructure in the country?

Ans. 23,123 crores  


 10 July 2021 Current Affair

 

1. Where will the “AFC Women’s Asian Cup 2022” to be held in 2022?

Ans. India

 

2. Which organization will provide satellite TV for class rooms in India?

Ans. ISR0

 

3. Former Chief Minister of which state Virbhadra Singh has passed away at the age of 87?

Ans. Himachal Pradesh

 

4. Who has been given the responsibility of Railway Ministry by Narendra Modi in place of Piyush Goyal in the cabinet?

Ans. Ashvini  Vaishnav

 

5. At what age did Aditya Mittal of India become the Chess Grandmaster?

Ans. 14 years

 

6. Which state Chief Minister Naveen Patnaik has approved 5 major steelmaking projects worth Rs 1.46 lakh crore?

Ans. Odisha

 

7. Who has been entrusted with the charge of the Ministry of Cooperation that has been constituted?

Ans. Amit Shah

 

8. From which state of India the first consignment of GI certified Bhalia wheat has been exported?

Ans. Gujarat

 

9. Which country has fined big internet companies in anti-monopoly cases?

Ans. china

 

10. In which country is the world’s tallest sandcastle built?

Ans. Denmark


09 July 2021 Current Affairs

 

1. Which Indian agency has won the “World Most Innovative Investment Promotion Award 2021”?

Ans. Invest India

 

2. China has launched a new satellite for accurate weather prediction.

Ans. Fengyun -3E

 

3. How many lakh rupees has been fined by the Calcutta High Court on Mamta Banerjee?

Ans. 5 lakh rupees

 

4. At what age has Bollywood veteran Dilip Kumar passed away?

Ans. 98 years

 

5. Which new ministry has been created by Prime Minister Narendra Modi before his cabinet expansion?

Ans. ministry of cooperatives

 

6. In which state will the International Film Festival of India 2021 be organized between November 20 – 28?

Ans. Goa

 

7. Which mobile app has been introduced by the central government for fish farmers?

Ans. fish bridge

 

8. Which ministry has approved the fourth tiger reserve “Ramgarh Vishdhari Sanctuary” in Rajasthan?

Ans. Ministry of Environment, Forest and Climate Change

 

9. Under which article of the Constitution has the Trinamool Congress government passed a resolution to form a Legislative Council?

Ans. Article 169

 

10. Which country’s State Department has released the Persons Trafficking Report 2021?

Ans. America 


 08 July 2021 Current Affairs

 

1. Who presided over the “BRICS Culture Ministers’ Meeting 2021” from India’s side?

Ans. Prahlad Singh Patel

 

2. Who has become the highest run-scorer in all three types of matches?

Ans. Mithali Raj

 

3. Union Minister Thaawarchand Gehlot has been appointed as the new Governor of which state?

Ans. Karnataka

 

4. Which space agency has received the first sample of asteroid 162173 Ryugu?

Ans. NASA

 

5. Who has changed the G-Sec auction method, reviewing the market conditions and the government’s market borrowing program?

Ans. Reserve Bank of India

 

6. Which company’s founder Jeff Bezos has retired as the CEO of the company?

Ans. amazon

 

7. The captain of the men’s hockey team and who will be the flag bearer of India at the opening ceremony of the Tokyo Olympics 2021?

Ans. Mary Kom

 

8. In which state of India, the first case of a disease named “Bone Death” has been reported?

Ans. Maharashtra

 

9. In which city the world’s third largest cricket stadium will be built?

Ans. Jaipur

 

10. Which day is celebrated all over the world on 7th July?

Ans. world chocolate day 



07 July 2021 Current Affairs

 

1. Goa government has announced to set up a recreation village in which of its villages?

Ans. Mandrem

 

2. Which Raj’s “Durbar Move” has been abolished by the Central Government, 149 years old?

Ans. Jammu and Kashmir

 

3. Which country has implemented the “Right to Repair” law?

Ans. Britain

 

4. By whom was the Van Mahotsav 2021 started by planting a parijat plant?

Ans. Prakash Javadekar

 

5. What is the name of the world’s first plasmid DNA vaccine ‘Zoides Cadila’?

Ans. zycov-D (zycov-D)

 

6. Who has asked the National Payments Corporation of India to lobby the platform for electronic vaccine vouchers?

Ans. central government

 

7. Which agency has won the Most Innovative Investment Promotion Agency 2021 award?

Ans. Invest India

 

 8. Who has approved the implementation of satellite TV classes in India?

Ans. ISRO

 

9. Indian Army Chief General MM Varavane has visited the United Kingdom and which country?

Ans. Italy

 

10. Who has launched the National Initiative for Proficiency in Reading with Understanding Nummacy “Nipuna”?

Ans. Ramesh Pokhriyal Nishank 


06 July 2021 Current Affairs

 

1. Which Indian films have won the “Frameline Festival 2021” based short film award?

Ans. Sheer Korma

 

2. Which ministry has approved the agreement between India and Nepal in the field of health research?

Ans. Union Cabinet

 

3. Arjun Munda has laid the foundation stone of 5 Eklavya Model Residential Schools in which state?

Ans. Jharkhand

 

4. Who has launched the project named “BOLD” to reduce desertification and provide livelihood?

Ans. Khadi and Village Industries Commission

 

5. In which city has Mr. Matsukh Mandaviya visited the ZYCOV-D vaccine manufacturing plant?

Ans. Ahmedabad

 

6. How many lakh consultations have been completed by the Government of India’s free telemedicine service “e-Sanjivani”?

Ans. 70 lakh

 

7. Who has been appointed as the new Managing Director of National High Speed ​​Rail Corporation Limited?

Ans. Satish Agnihotri

 

8. The proposal to change the name of which railway station to Rani Laxmibai has been sent to the Ministry of Railways?

Ans. Jhansi Railway Station

 

9. How many technology innovation platforms have been launched by the central government?

Ans. 6 Platforms

 

10. NASA’s NEOWISE telescope has got a mission extension of how many years?

Ans. 2 years


 05 July 2021 Current Affairs

 

1. After the resignation of Tirath Singh Rawat in Uttarakhand, which Chief Minister of the state Pushkar Singh Dhami has been declared?

Ans. 11th

 

2. The Union Cabinet has approved the electricity distribution scheme costing how many lakh crore rupees?

Ans. 3.03 lakh crore rupees

 

3. General MM Naravane has inducted the first batch of how many short span bridging systems in the Indian Army?

Ans. 12 short span bridging

 

4. Which university and MIIT researchers have developed a new face mask?

Ans. Harvard University

 

5. The Central Government has increased the retirement age of LIC Chairman to how many years?

Ans. 62 years

 

6. Who has announced the recognition of Waco India Kickboxing Federation as National Sports Federation?

Ans. Sports Ministry

 

7. Air Marshal Vivek Ram Chaudhary has taken over as the new Vice Chief of which army?

Ans. Indian Air Service

 

8. Which country has been certified malaria-free by the World Health Organization?

Ans. China

 

9. Which day is celebrated in America on 4th July ?

Ans. American Independence Day

 

10. Who has become the Indian Navy athlete to qualify for Dr. Olympics?

Ans. M P Jabir 


4 July 2021 


Question. .1. In which city of Tamil Nadu has Russia started the construction of the fifth nuclear power unit?

Ans. kudankulam

 

2. Who has been appointed as the new President of “Indian Federation of National Associations”?

Ans. Shambhu Nath Srivastava

 

3. Who has started Van Mahotsav 2021 by planting Parijat plant?

Ans. Prakash Javadekar

 

4. Which city of Pakistan has recorded the highest temperature in the world?

Ans. Jacobabad

 

5. Which female swimmer has created history by becoming the first athlete to qualify for the Olympics?

Ans. Mana Patel

 

6. Which project has been approved by the cabinet to provide optical fiber network facility to the villages of 16 states?

Ans. BharatNet Project

 

7. Which day is celebrated all over the world on 3rd July?

Ans. international plastic bag free day

 

8. Which Oriya poet has been awarded the Kuvempu National Award 2020?

Ans. Dr. Rajendra Kishore Panda

 

9. The Supreme Court of South Africa has sentenced former President Jacob Zuma to how many months in prison?

Ans. 15 months

 

10. Which country has implemented the “Right to Repair” law?

Ans. Britain


03 July 2021 Current Affairs

 

Question.1. The Union Cabinet has approved the Memorandum of Understanding signed between India and which republic on Renewal of Personnel Administration and Governance Reforms?

Ans. The Gambia

 

Question.2. How old chess player Abhimanyu Mishra has become the youngest Grand Master in the world?

Ans. 12 years

 

Question.3. Which state government has launched IT policy for 2021-24?

Ans. Government of Andhra Pradesh

 

Question.4. The Union Cabinet has approved the MoU signed between India and which country in the field of health research?

Ans. Nepal

 

Question.5. Who has approved the merger of Tech Data Corporation with Sinex Corporation?

Ans. Competition Commission of India

 

Question.6. For how long the tenure of NITI Aayog CEO Amitabh Kant has been extended?

Ans. 1 year

 

Question.7. Which species of animal is named after Assistant Sub-Inspector Tukaram Aumble?

Ans. Spider

 

Question.8. Which app has been launched by the central government to give information related to farming to the farmers?

Ans. self-reliant agriculture app

 

Question.9. Which day is celebrated across the world on 2nd June?

Ans. World UFO Day

 

Question.10. DRDO has successfully test-fired which nuclear missile from APJ Abdul Island?

Ans. Agni Prime


02 July 2021 Current Affairs

 

1. The Union Cabinet has approved the MoU signed with which country in health research?

Ans. myanmar

 

2. Which Indian spinner and veteran female cricketer Mithaliraj has been recommended by BCCI for the prestigious Khel Ratna Award?

Ans. R Ashwin

 

3. Which bank’s foundation day is celebrated on 1st July?

Ans. state Bank of India

 

4. Which day is celebrated all over India on 1st July?

Ans. National Doctor’s Day and National Postal Workers’ Day

 

5. Which state of India has now become the first rabies free state in India?

Ans. Goa

 

6. Which editor P. Sainath has been honored with Japan’s prestigious Grand Fukuoka Prize 2021?

Ans. People’s Archive of Rural India

 

7. Which agency has announced to appoint and launch the first disabled passenger in space?

Ans. european space agency

 

 

8. When has the Indian Space Research Organization announced the launch of the first unmanned Gaganyaan mission?

Ans. December 2021

 

9. How many lakh crore rupees relief package has been approved by the cabinet under the leadership of Prime Minister Narendra Modi?

Ans. 6.28 lakh crore

 

10. Which day is celebrated all over the world on 1st July?

Ans. international joke day


01 July 2021 Current Affairs ️

 

1. According to a report, which is the most expensive city in the world for foreign workers?

Ans. Ashgabat

 

2. Who has won the 2021 Styrian Grand Prix FI Race Prize?

Ans. Max Westerappan

 

3. Which country has started the operation of the world’s second largest hydropower station?

Ans. China

 

4. In which country has the BCCI announced to organize the T20 World Cup?

Ans. UAE

 

5. Which Indian female archer has become the world’s No. 1 female archer?

Ans. Deepika Kumari

 

6. How many years have passed since the Prime Minister’s Micro Food Industry Upgradation Scheme under the Atmanirbhar Bharat Abhiyan scheme?

Ans. 1 year

 

7. In which city Shri Prakash Javadekar has inaugurated Asia’s longest track NATRAX High Speed ​​Track?

Ans. Indore

 

8. Who has launched an exclusive “Enforcing Contracts Portal” in the Department of Justice located?

Ans. Barun Mitra

 

9. Which company has become the first Indian company to announce its energy compact targets in the United Nations?

Ans. National Thermal Power Corporation Limited

 

10. Scientists of which University of America have designed the world’s first wireless pacemaker without battery?

Ans. George Washington University



 30-6-2021

1. Who has inaugurated “Global Education e-Commerce 2021”?

Ans. Vishwa Bhushan Harichandan

 

2. Which series of modern missile has been successfully test fired by DRDO?

Ans. Agni (P)

 

3. Who is the first Indian to qualify for Tokyo Olympics?

Ans. Sajan Prakash

 

4. Which institute of India has been ranked 23rd in the top 100 in the list of best medical institutes in the world?

Ans. IIT Delhi

 

?5. Interim Grievance Officer of which social media company in India has resigned from the post?

Ans. Twitter

 

6. Hockey India has nominated Indian men’s hockey team goalkeeper PR Sreejesh and former women’s player Deepika for which award?

Ans. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

 

7. Union Defense Minister Rajnath Singh has inaugurated how many infrastructure projects built by BRO?

Ans. 63

 

8. Which day is celebrated all over India on 29th June?

Ans. National Statistical Day and National Camera Day

 

9. Rahi Sarnobat has won India’s first gold medal in how many meters of sports pistol for India in the Shooting World Cup being held in Croatia?

Ans. 25 meters

 

10. Which country has become Europe’s first mask free country after the government’s decision?

Ans. Italy

 

Daily Current affairs for 29-6-2021


1. Which country has announced that it will send foot crew to Mars by 2033?

Ans. China

 

2. What is the name of Microsoft launched its next generation operating system?

Ans. Windows (windows 11)

 

3. To which country “Dragon Fruit” has been exported to promote the export of fruits containing exotic species?

Ans. United Arab Emirates

 

4. Which country’s health minister Matt Hancock has resigned from his post?

Ans. Britain

 

5. Swimmer Sajjan Prakash has become which Indian swimmer to qualify for the Tokyo Olympics?

Ans. First

 

6. Which IIT institute has developed Rapid Antigen Test Kit for Kovid-19?

Ans. IIT Delhi

 

7. DRDO test-fired an improved version of the 122 mm caliber rocket at the Integrated Test Range off the Chandipur coast of which state?

Ans. Odisha

 

8. In India, the number of Kovid-19 vaccination has crossed how many crores?

Ans. 32 crore

 

9. In which city did the Prime Minister inaugurate Zen Gaden and Kaizen Academy?

Ans. Ahmedabad

 

10. Who has inaugurated mega quintal capacity seed processing plant in Kathua district of Jammu and Kashmir?

Ans. Dr. Jitendra Singh‌‌

Daily Current affairs for 28-6-2021

 

1. Who and the Ministry of Tribal Affairs have announced to work together for Nishtha Capacity Building Program?

Ans. NCERT

 

2. Which Australian swimmer has broken the 100m backstroke world record?

Ans. Kelly McKeon

 

3. Who has successfully test fired cruise missile “Nirbhay” in Odisha?

Ans. DRDO

 

4. Researchers from which country have found a new early human Nesher Ramla Homo at a cement site?

Ans. Israel

 

5. Which e-filing portal of Income Tax Appellate Tribunal has been formally launched by Shri Ravi Shankar Prasad in New Delhi?

Ans. e ITAT e-door

 

6. Who has launched “The India Story” booklet on Indian initiatives shaping energy transformation?

Ans. A.K. Lion

 

7. National Skill Development Corporation and who has jointly launched the Digital Skills Championship Program?

Ans. WhatsApp

 

8. Which group’s Indian Hotels Company’s “Taj” brand has been named the world’s strongest hotel brand?

Ans. Tata Group

 

9. Which pharma startup company has bought diagnostic chain Thyrocare Technologies for Rs 6300 crore?

Ans. Farm Easy

 

10. Indore and which city has been ranked first among 100 cities of the country in Smart City Awards-2020?

Ans. Surat


 

Daily Current affairs for 27-6-2021

  

1. According to the survey, who has become the most philanthropist of the 20th century?

Ans. Jamsetji Tata

 

2. In the Olympic Games, the official Olympic Song “Laksh Tera Samne Hai” has been released by?

Ans. India

 

3. Who has been appointed as the captain of the Indian women’s team?

Ans. Rani Rampal

 

4. Who has won the ICC World Test Championship for the first time?

Ans. New Zealand

 

5. The country of Spain has declared the birthday of Rafael Nadal as which day?

Ans. national tennis day

 

6. In which year Jamaican sprinter Shelley-Ann Fraser-Price has become the second-fastest female sprinter in 100 meters by breaking the record of 10.64 seconds?

Ans. 2009

 

7. According to the Arton Capital Passport Index, which country’s passport has been the most powerful passport in terms of visa-free access?

Ans. German

 

8. The Government of India and the World Bank have signed a $32 million loan to improve the quality of health services in which state?

Ans. Mizoram

 

9. Which day is celebrated all over the world on 26th June?

Ans. World Refrigeration Day and International Day against Drug Abuse

 

10. Which state has announced a subsidy of up to Rs 1.5 lakh on electric vehicles?

Ans. Gujarat government‌‌

 


Daily Current affairs for 26-6-2021

 

1. Who has been appointed as the captain of the Indian men’s hockey team?

Ans. Manpreet Singh

 

2. Who has been given the highest award of Central European (CEU) ‘Open Society Award 2021’?

Ans. K Shailaja

 

3. In which country Pradeep Singh Tiwana of Kot Kalan village of Jalandhar has become the first Indian to be appointed as a judge?

Ans. Australia

 

4. By defeating which cricket team, the New Zealand cricket team has won the title of the first World Test Championship?

Ans. Indian cricket team

 

5. Which state has launched “Mukhyamantri Yuva Udyami Yojana” and “Mukhyamantri Mahila Udyami Yojana”?

Ans. Bihar government

 

6. Justice Munishwar Nath Bhandari has been appointed as the Acting Chief Justice of which High Court?

Ans. Allahabad High Court

 

7. Which Indian economist and civil servant has been named a member of the High Level Advisory Group of the World Bank, IMF?

Ans. Motek Ahluwalia

 

. Which of the world’s richest and donor has resigned from the post of toursty in the foundation of Bill and Melinda Gates?

Ans. Warren Buffett

 

9. Who has been on the first place in the list of the world’s largest donors of the last 100 years?

Ans. Jamsetji Tata

 

10. Reliance Jio and which company have made 5G smartphone Jio Phone Next in partnership?

Ans. Google

 

Current affairs for 25-6-2021

 

1. India and which country has launched “Hydrogen Task Force”?

Ans. America

 

2. Which country has made a vaccine to fight all the dangerous viruses of the corona virus family?

Ans. America

 

3. India and which country signed an MoU for cooperation in agriculture and allied sectors?

Ans. Fiji

 

4. Malaysia has overtaken which country to become India’s largest crude palm oil exporter in 2020-21?

Ans. Indonesia

 

5. To give impetus to the economy of which state of India, Raghuram Rajan has joined the Economic Advisory Council?

Ans. Tamil Nadu

 

6. In which state the Rubber Board has started the world’s first genetically modified rubber field trial?

Ans. Assam

 

7. Which country has been declared the world’s most peace-loving country in the 15th edition of the Global Peace Index?

Ans. Iceland

 

8. The central government has announced to sell what percentage stake in two public sector banks?

Ans. 51 percent

 

9. What has been successfully tested by the Israel Army?

Ans. aerial high powered laser

 

10. Which state has launched ‘Mukhyamantri Udyami Yojana’?

Ans. Bihar

 


Daily Current affairs for 24-6-2021

 

1. Who has decided to launch the ‘Project One World One Education’ scheme on 23rd June?

Ans. WCPA (World Constitution and Parliament Association)

 

2. Raghuram Rajan has been elected as a member of the Economic Advisory Council of which state?

Ans. Tamil Nadu

 

3. Which country’s army has successfully test-fired an aerial high-powered laser?

Ans. Israel

 

4. From which year has the BCCI decided to bid for hosting the Champions Trophy?

Ans. 2025

 

5. Yunus Khan has resigned as the batting coach of which cricket team?

Ans. Pakistan cricket team

 

6. How many crore rupees has been announced by the BCCI for the preparation of the players in the Olympics?

Ans. 10 crore rupees

 

7. Which day is celebrated all over the world on 23rd June?

Ans. International Widow Day

 

8. Which country’s PM Justin Trudeau has nominated Mahmood Jamal as the first black man judge in the country’s Supreme Court?

Ans. Canada

 

9. What is the rank of India among 165 countries of the world in the sixth edition of Sustainable Development Report 2021?

Ans. 120th

 

10. Who has approved the assessment scheme of CBSE and ICSE board?

Ans. Supreme Court

                                    
 
                                              SIDE CORNER
                                       

Leave a Comment