CURRENT AFFAIRS CURRENT AFFAIRS (हिन्दी SERIES) GENERAL KNOWLEDGE March Series

Daily Latest Current Affairs ( Gk) 25-26 march

25-26 March Current Affairs

Question 1. Recently World Tuberculosis Day has been observed?

Answer: 24 March


Question 2. Which Indian women player has ranked first in the ICC T20 rankings?

Answer – Shefali Verma


Question 3. Which organization has proposed to create a digital green certificate?

Answer: European Union


Question 4. Which state will start the Chief Minister Chiranjeevi Yojana from 01 May 2021?

Answer: Rajasthan


Question 5. Recently Naval Sadvi has passed away. Who was she?

Answer: Psychiatrist


Question 6. India has supplied 20,000 liters of pesticide malathion to which country?

Answer: Iran


Question 7. Where has Ramesh Pokhriyal Nishank inaugurated the Shaheed Bhagat Singh Memorial?

Answer: New Delhi


Question 8. Uttar Pradesh has tied up with which state for the Ken Betwa link project?

Answer: Madhya Pradesh


Question 9. Russia has launched 38 satellites in space for how many countries?

Answer: 18 countries


Question 10. Which state has been linked with Delhi under ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat Program’?

Answer: Sikkim


Question 11. Which state govt. has launched India’s first FPO portal ?

Answer –  Uttar Pradesh


Question 12. Who has written the book bringing government and people closure ?

 Answer – Dr.M. Ramchandra


Question 13. Who has started ‘ catch the rain compaign ‘?

Answer- Narendra Modi


Question 14. Ministry of sports has recognition to whom as national sports federation ?

 Answer – Indian style indian wrestling association


Question 15. Who has won the 2020-21 road safety world t-20 series ?

Answer – India legends


 Question 16. Who is being honored with the gandhi peace prize for the year 2020?’

Answer – Sheikh Muzibur Rehman


 Question 17. Who has won the best film award at the 67th national film awards ceremony ?

Answer – Chichore


 Question 18. Which state has received a 30 % wage increase for state employees ?

Answer – Telengana


 Question 19. The CM  of which state has announced the establishment of three pac woman battalions ?

Answer – Uttar Pradesh


 Question 20. who has announced the acquisition of 58% stake in gangavaram port ?

Answer – Adani Ports

प्रश्न 1. हाल ही में विश्व तपेदिक दिवस कब मनाया गया है ?

उत्तर – 24 मार्च


प्रश्न 2. ICC T20 रैंकिंग में कौनसी भारतीय महिला खिलाड़ी पहले स्थान पर रहीं हैं ?

उत्तर – शेफाली वर्मा


प्रश्न 3. किस संगठन ने डिजिटल ग्रीन सर्टिफिकेट बनाने का प्रस्ताव दिया है ?

उत्तर – यूरोपीय संघ


प्रश्न 4. कौनसा प्रदेश 01 मई 2021 से मुख्यमंत्री चिरंजीवी योजना शुरू करेगा ?

उत्तर – राजस्थान


प्रश्न 5. हाल ही में नवल सादवी का निधन हुआ है वे कौन थीं ?

उत्तर – मनोचिकित्सक


प्रश्न 6. भारत ने किस देश को कीटनाशक मैलाथियान की 20,000 लीटर की आपूर्ति की है ?

उत्तर – ईरान


प्रश्न 7. रमेश पोखरियाल निशंक ने शहीद भगत सिंह स्मारक का उद्घाटन कहाँ किया है ?

उत्तर – नई दिल्ली


प्रश्न 8. केन बेतवा लिंक परियोजना के लिए उत्तर प्रदेश ने किस राज्य के साथ समझौता किया है ?

उत्तर – मध्य प्रदेश


प्रश्न 9. रूस ने कितने देशों के लिए स्पेस में 38 सैटेलाइट लांच किये हैं ?

उत्तर – 18 देश 


प्रश्न 10. ‘एक भारत श्रेष्ठ भारत कार्यक्रम’ के तहत किस राज्य को दिल्ली के साथ जोड़ा गया है ?

उत्तर – सिक्किम

प्रश्न 11. कौन सा राज्य सरकार भारत का पहला एफपीओ पोर्टल लॉन्च किया है?

उत्तर – उत्तर प्रदेश


प्रश्न 12. सरकार और लोगों को बंद करने वाली पुस्तक किसने लिखी है?

 उत्तर – डॉ.एम. रामचंद्र


प्रश्न 13. ‘रेन कॉम्पटिशन’ को किसने शुरू किया है?

उत्तर- नरेंद्र मोदी


प्रश्न 14. खेल मंत्रालय ने राष्ट्रीय खेल महासंघ के रूप में किसे मान्यता दी है?

उत्तर – भारतीय शैली भारतीय कुश्ती संघ


प्रश्न 15. 2020-21 सड़क सुरक्षा विश्व टी -20 श्रृंखला किसने जीती है?

उत्तर – भारत की किंवदंतियाँ


प्रश्न 16. वर्ष 2020 के लिए गाँधी शांति पुरस्कार से किसे सम्मानित किया जा रहा है? ‘

उत्तर – शेख मुजीबुर रहमान


 प्रश्न 17. 67 वें राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार समारोह में सर्वश्रेष्ठ फिल्म का पुरस्कार किसने जीता है?

उत्तर – चिचोर


प्रश्न 18. किस राज्य ने राज्य कर्मचारियों के लिए 30% वेतन वृद्धि प्राप्त की है?

उत्तर – तेलंगाना


प्रश्न 19. किस राज्य के सीएम ने तीन पीएसी महिला बटालियन की स्थापना की घोषणा की है?

उत्तर – उत्तर प्रदेश


 प्रश्न 20. गैंगवारम बंदरगाह में 58% हिस्सेदारी के अधिग्रहण की घोषणा किसने की?

उत्तर – अदानी पोर्ट्स

click 👉 for 24 march current affairs

visit  knowledge bouquet For more important artical


One Reply to “Daily Latest Current Affairs ( Gk) 25-26 march

Leave a Reply

Your email address will not be published.